Vad var de jag sa!

Haha Jonas sa imorse att vi kanske ska flytta datorn och allt från sängen så att han kan sitta upp vid datorn då han är så trött på att sitta/ligga i sängen hela tiden! Då skratta jag en del kan jag säga! För när vi köpte tvn och han sa att han skulle flytta datorn till sängen och ha tvn som skärm och då sa jag att han kommer tröttna på att typ bara ligga vid datorn hela tiden men de skulle han ju minsan inte göra! Haha!
 
Vi hade ett myggnät över det ena fönstret och persiennerna var nerdragna på de och
nu har jag pillat bort alla spikar och häftstift och dragit upp persiennerna och öppnat
fönstret! Fattar ni hur ljust de är här inne nu?!
 
Jonas satt och skruva på baslådan till hans högtalare och konstaterade att den bara dög
till att kasta i soporna!

Dummy Stopping

Dummy Stopping
Ryttaren startar i en box med kalven jämsides, utanför boxen. En lina vid ingången till boxen släpps när dummyn startar, vilket är klarsignal till ryttaren. Ryttaren skall därmed galoppera ifatt dummyn och med ett kast träffa kalven, som då lossar från släden.

Ryttaren skall ej sitta av efter att ha träffat dummyn, utan istället göra en sk "Dally". Dvs. slå lassot runt sadelhornet. Hästen backas sedan tills dess att repet är sträckt. Klockan stannar när momentet är utfört och repet ligger kvar runt dummyns hals.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google

Blir galen!

Blir lite smått galen här! Har inte några nya bilder alls på mig och Tura! Har jätte länge funderat på en ny design men har inga nya bilder så då är de ju rätt onödigt och har ingen lust att gå och ta bilder nu och göra en för jag vill ha en lite mer vinteraktig design och då är de ju finare med snö på bilderna! Så när de landar lite snö på backen så ska jag nog ta ut Tura på lite fotografering! Men frågan är då vart? Ridbanan är de så otroligt tråkig bakrund! Och ingen liten hage har vi heller tror jag! Kanske ska fråga Marika om jag får låna en av hennes hagar då hon har två lite mindre hagar eller försöka fixa en liten inhängnad i en av våra hagar om det inte är för hårt i backen då! Blir ju tokig på detta! Men vi får ta de som det kommer! 
 
Bjuder på en bild på Tura och Brunte så länge!

Bloggarkivet - jag genom åren

Jag startade ju denna blogg i början av 2010 och har förändrats en hel del sen dess! Tänkte ta och visa upp lite bilder som lagts upp här genom åren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avslutningen i 7an! Hur otroligt vacker var man inte?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BIlderna är inte i nån exakt årdning men aja.

Sockor!

Nu ska jag sätta mig och fortsätta sticka på mina bäbissockor jag gör på slöjden!


Hur lyckas man...

...ha sönder sina kort hela tiden? Fick ett kort i slutet av september förra året och i december så lyckades jag avmagnitisera de kortet så då fick jag ett nytt, sen i våras/början på sommarn så fick jag ett nytt då banken bytte från mastercard till visa och nu så har jag lyckats haft söder de kortet... Av någon anledning så funkar de inte längre.... Så ska in till banken idag.. Känns riktigt bra... ett år senare så är jag typ inne på mitt fjärde kort.... Bra jobbat liksom...
 

Skönt med lov utan läxor! Eller?

Tänkte att de skulle bli skönt att vara en vecka utan läxor och att inte behöva tänka på skolan... Men så var de inte... För fick tydligen F på mitt senaste inlämningsprov i fysik som handlar om atom- och kärnfysik. Fick F för att jag inte skrivit källor (vilket dom inte ens sa att man var tvungen att göra..) så nu sitter jag och hoppas på att hitta alla källor! Och det känns bra att när jag googlade fram svaren så googlade jag på frågan men har ju inget frågepapper nu... Förresten ser ni min söta lilla atom i hörnet på den ena bilden?;)


Hmmm?

Undra om svärmor planerar på att göra plankstek?^^


Just nu

Skriver jag en berättelse som vi gör på svenskan som ska in senast fredag.


Dagens vill ha!

Dagens vill ha är dessa snyggs skor från style by tyra. Skulle dock vara snyggare i mörkbrunt eller svart!
Länk HÄR!

Dummy Roping

Dummy Roping
Roping är en stor gren i USA där man använder lasso som ett arbetsredskap i det dagliga rancharbetet. Grenen går ut på att så snabbt som möjligt rida ifatt en springande kalv och fånga den med lassot. I Sverige är detta dock förbjudet. Här använder vi istället en sk Dummy, en konstgjord kalv i naturlig storlek som dras på en släde efter en bil, fyrhjuling eller liknande. 

Ryttaren startar i en box med kalven jämsides, utanför boxen. En lina vid ingången till boxen släpps när dummyn startar, vilket är klarsignal till ryttaren. Ryttaren skall därmed galoppera ifatt dummyn och med ett kast träffa kalven, som då lossar från släden. 

Klockan stannar när ryttaren fångat kalven och ryggat hästen som skall hålla lassot sträckt medan ryttaren rör vid kalven. 

Ryttaren tillåts göra två kast efter det att dummyn börjat röra sig. Om ryttaren gör två kast skall han ha två lasson och använda båda dessa. Endast träff runt halsen godkänns. Om lassot lossnar innan ryttaren hunnit lägga handen på dummyn, erhålles ingen tid. Om ryttaren endast har ett lasso skall han vid miss lämna banan efter sitt kast.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google
 
 

Samma låt på samma plats

Haha nånting jag stör mig lite på, eller ja stör mig gör jag väll inte men typ undrar hur de kan hända är att varje gång jag går från skolan ner mot stan och lyssnar på musik så kommer jämt meet me halfway på samma ställe varje gång! Och då är de inte så att jag spelar listan i samma årdnig utan jag har  min spotify lista på random. Haha man undrar ju! Sjukt skumt enligt mig i alla fall!
 
 

Några saker ni kanske inte vet om mig!

-Jag har alltid jätte stökigt rum! Speciellt nu! Hade ju nästan alla mina saker i mitt gamla rum förut men nu skulle min bror ha det så har alla mina saker i det!
 
-Jag har ordning på typ alla mina saker i stallet! Jag blir sur om någon lagt mina saker där dom inte ska vara eller inte tagit bort hår från borstarna osv.
 
-Jag skulle hellre rida i ett år utan westernsadel än att rida med den när det regnar/duggar. Är det mulet ute rider jag barbacka eller tar min allroundsadel.
 
 -Dom som känner mig vet detta men ni andra kanske inte vet de! Jag är LIVRÄDD för spindlar! Jag kan börja gråta över en spindel som är skit liten! Som igår kväll! Det satt en skit liten spindel på väggen så jonas skulle ta den med en bit papper och klämde på den och gav pappret till mig för at tjag skulle slänga de och då skulle jag kolla så att den var död och då lever den fortfarande så jag skriker till och klämmer och pressar så mycket jag kan på pappret så att de inte ska vara någon tvekan på att den är död men då när jag tittar lever den och ramlar ner i sängen så jag slänger pappret till Jonas och skrek och brjade nästan gråta! Men tillslut fick vi dö på de nästa odödliga spindeln.
 
-Jag har världens framtidsplaner och hoppas att i alla fall något av de som jag drömmer om ska hända!
 
-Jag är JÄTTE otålig! Om jag kommer på en smart ide eller något jag vill göra så vill jag göra de på en gång och helst redan igår! Och blir jätte lätt frustrerad om jag vet att det inte gå utan att jag måste vänta!
 
-Jag är VERKLIGEN VERKLIGEN i behov av att uppdatera min garderob då nästan alla mina linnen och tights är trasig!
 

Team Sorting

Team Sorting
Ett lag bestående av två ekipage ska på tid i två heat sortera 10 djur med start av det djur vars nummer lottas innan laget får starta. Djuren ska sorteras i nummerordning från en fålla till nästa. Det lag med mest djur i rätt ordning och på kortast tid vinner.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google

Team Penning

Team Penning
Ett lag på tre ryttare skall inom angiven tid skilja ut och driva in optimalt tre djur, märkta med samma siffra eller mas samma färg på halsbandet, i en fålla. Den snabbaste tiden vinner, Godkänt resultat uppnås även med ett eller två djur i fållan. Det lag som fått in flest djur placeras högst, oavsett tiden.
 
 
Text från http://wras.se
BIld från google

Working Cowhorse

Working Cowhorse
Först rids ett mönster utan kalv, därefter ska ryttaren fösa en kalv efter ett förbestämt mönster.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google

Orken tar slut

Ursäkta för att jag inte uppdaterat men jag har haft jätte mycket i skolan och har ingen ork! Känner mig helt död! Har haft mycket tidiga mornar och sena kvällar och en massa stress! Ni får ursäkta detta men datorn har inte ens startats! Men lovar att bättra mig!

Herd Work

Herd Work
Herd Work är en träningsgren för ryttare som senare vill tävla i Cutting. Tidigare nämnda paragrafer rörande Cutting gäller, med följande undantag

A. Samtliga hästar, oavsett ålder SKALL ridas på tränsbett och på två händer. 
B. Det är tillåtet att till viss del använda tygel- och skänkelhjälper. Domaren skall därför delvis bortse från de paragrafer som berör straffpoäng i detta avseende. 
C. Det är tillåtet att hålla i sadelhornet med en hand, dock utan att släppa tygeln. 
D. Ekipage som startat i Cutting kan ej starta i Herd Work på samma tävling.

Text från http://wras.se
BIld från google

Dag 02 - Hur jag hittade min favorithäst

Jag letade ju häst efter att Lillis gått bort och hade egentligen typ redan bestämmt mig för en haflinge men så en dag när jag var i skolan ringde mamma och sa att hon hittat ett jätte fint nordsvensk sto som vi skulle åka och kolla på! Jag var rätt kritisk då jag älskade haflingen även om jag aldrig sett den mer än på bild. Men när jag kom dit så såg jag det otroligt vakcra stot. Jag provred henne och även om hon var rädd för allt hon såg så var det nånting där, det var nånting som fick mig att gilla henne. Så då bestämmde vi oss för att ta hem henne för besiktning och kiropraktorundersökning och efterom att det inte var nå fel på henne så tog vi henne!
 
Tura på kvällen när hon kom till oss.

Skola, äntligen helg, massa plugg...

Åhh äntligen helg! Men känns inte som en allt för stor tröst när jag tänker på hur mycket jag måste plugga! Har inlämningsprov i fysik som ska in på måndag, redovisning i so på måndag + en svenska berättelse som ska in på onsdag! Har smått med panik! Men ska sätta mig och plugga massa nu för att kunna ha nån form av fredagsmys idag! Nej nu ska jag ha en dejt med fysikboken! 
 

Cutting

Cutting
Hästen ska visa upp sin vallinstinkt sk. cowsense genom att hålla en kalv i taget åtskild från hjorden. Ryttaren får minuspoäng om han märkbart hjälper hästen.
 
 
text från http://wras.se
bild från google

Klättring

Klättrade lite på Tura idag! Har blivit så dålig på de på sistone men nu ska jag ta tag i de o göra de en gång i veckan! Det gick riktigt bra! Klättrade tre varv i en av våra klätterbackar. Låter kanske inte så mycket men det är riktigt brant både upp och ner och blir riktigt ansträngade! Den där pricken mellan 1 o 2 km är klätterbacken. Backen ser inte heller brant ut på bilden:(


Dagens ridtur

Mamma och pappa red Tura och Sheeba imorse. Och nu på eftermiddagen kom Pauliina, Jasmina, Anna och Jonathan. Så jag, Anna, Sofia och Jasmina red ut medan Pauliina och Jonathan mockade. Och eftersom att pappa redan ridit Tura så red jag Brunte! Han var lite pigg men det gick super! Första galoppen vi tog var jätte fin! Men andra gången hoppa han upp lite i luften en gång men då sa jag bara åt honom och sen gick det bra! Han var även jätte fin i traven/joggen idag! Gick lite snabbare än sist med det var för att han hade en Trissan i rumpan! Är riktigt nöjd! Och nu har vi även börjat med reflexer! Vill inte ha mörker och kyla! Var även nyss och tog in Marikas hästar då hon jobbar till 12 idag.


Medryttare sökes!

Söker nu en medryttare till mitt underbara kallblodssto då tiden inte räcker till. Någon som skulle kunna tänka sig att komma ca 1-3 gånger i veckan. Hon är 10 år och ca 148-150 cm hög. En trygg häst med riktigt bra psyke! Hon är under omskolning till westernhäst, om du inte kan western så kan jag självklart lära ut grunderna. Går bra att rida både ensam och i grupp.
Vid intresse och mer info hör av dig! Jag bor en mil söder om Lindesberg och ca 3 mil norr om örebro.

Vid intresse maila: [email protected]


Gymnasiemässa!

Var på gymnasiemässan i Örebro idag! Kom typ hem just. Började dagen med att åka in till Linde för att därifrån ta bussen till Örebro. Gick sen runt på mässan och kollade lite, har dock redan bestämt mig sen en tid tillbaka och har inte ändrat mig! Efter att ha gått på mässan så gick vi och åt, gick ett snabbt varv i Örebro och gick sen till bussen och åkte in till Linde där jag mötte upp Jonas och så åkte vi till honom! Vi får se vad vi hittar på sen!
 
Lite broschyrer från idag.

Ranch Trail

Ranch Trail
Banan skall bestå av minst sex hinder som skall vara utformade för att visa hästens förmåga och villighet att utföra olika moment som man kan råka ut för under en normal arbetsdag på en ranch. Om möjlighet finns skall realistiska och naturliga hinder användas. När möjlighet finns är det att föredra att banan sätts upp utanför arenan och att terrängen och de naturliga omgivningarna används. En häst skall belönas för korrekta gångarter och en alert attityd mellan hindren.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google

tävlar

klicka på bilden för att komma till tävlingen

Dag 1 - min favorithäst

Min favorithäst är ju Tura som dom flesta här nog förstår! 
 
En av mina favoritbilder på henne:
 

14 dagar

Hej!

Gjorde detta för bra länge sen och otroligt mycket har förändrats! Tänkte nu ta och göra det igen för att se hur mycket som förändrats! Det från förra gången finns i ketegorin "14 dagar" och där kommer även detta hamna!

Dag 01 - Min favorithäst
Dag 02 Hur jag hittade min favorithäst
Dag 03 - Mitt stall
Dag 04 - En bild på stallet
Dag 05 - Hur mitt intresse började
Dag 06 - Det här äter min häst varje dag
Dag 07 - I min ryktlåda
Dag 08 - Mina drömmar
Dag 09 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 10 - Min favorit grej i stallet
Dag 11 - Min häst/ponnys vardags outfit
Dag 12 - Mitt mål inom ridningen
Dag 13 - Något som du och din häst gjort som gör dig stolt
Dag 14 - Mina framtidsplaner

Börjar idag!

Ranch Cutting

Ranch Cutting
Ett numrerat djur skall skiljas ut ur en boskapshjord för att visa hästens förmåga att hantera boskap. När hästen nöjaktigt visat sin förmåga i Cutting, skall ekipaget driva djuret in i en fålla i den andra änden av banan.
 
 
Text från http://wras.se
BIld från google

Versatile Horse

Versatile Horse
Versatile Horse är en gren där hästens mångsidighet visas upp.

Grenen är en mix av klasserna Trail, Reining och Western Riding.

I Versatile Horse, eller Super Horse som grenen kallas i USA, skall ryttaren gå igenom en grind, trava över bommar, rygga genom ett L-format hinder, fatta vänster galopp och sedan göra byten mellan uppställda koner längs långsidan. Därefter ökad trav över diagonalen. Efter detta skall ryttaren utföra en del Reiningmoment som spin, galoppvolter, stop och sliding stop och avslutar med att rygga minst 10 meter.
 
 
Text från http://wras.se
Bild från google

Tävlar

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!
 

Mockningsdags


New in

Fick 2 par nya skor i torsdags av mamma o pappa! Haha förra året gick vi runt i hur många affärer som helst och hittade INGENTING! Men nu gick vi in och jag såg dessa par skor direkt och gillade dom ! Haha!
 
 

Förlåt!

Jag har verkligen inte orkat eller kunnat uppdatera! I torsdags hann jag helt enkelt inte och i fredags orkade jag inte!  Har det lite tugnt just nu, sover jätte dåligt och är ganska så stressad över skolan! 
 
Är hemma med Jonas<3 Vi är häst och husvakt denna helg. Mamma och pappa är på kryssning. Skönt att få lite tid helt ensamma men samtidigt så måste jag göra ALLT i stallet själv! 
Klev upp halv 7 imorse och tog ut Marikas hästar och sen våra. Körde sen lite intervaller med Tura på bana. Hon var svettig minst sagt! det rann svett längs hela hästen! Så hon fick stå inne medans jag tog ut Sheeba på bana och tränade lite intervallet med henne också! Släppte sen ut båda två och mockade hela stallet och sopade oså. Sen gick jag hem, åt lite frukost och plackade undan lite i köket och gick sen och hjälpte Marika när hovsglaren var här och skodde hennes hästar. 
 
Nej vadå svettig?
 
 
Yns inte på bilden men hon var så svettig bakom öronen så det hade runnit längs med käkbenet

Jobb

 
Hittills idag så har jag hunnit med att rida och mocka! Mamma o pappa kom o hämtade mig från Jonas vi 9 imorse. Då stack jag och mamma raka vägen till stallet och fixade! Sen gick vi hem och åt och hon åkte till jobbet. Nu ska väll jag själv ut o jobba strax! Väntar på grannen, dkulle hjälpa henne med att fylla vatten till hennes hästar.
Red med mamma på bana idag och för Turas del vart det mest träning på att gå ute i fyrkantsspåret ovh inte innanför! Det givk hut bra som helst i vänseter varv men i höger var hon helt hopplös! Men för övrigt gick det bra!
 
Lite insagrambilder på sötnosen! Blir smått irriterad på att man inte kan välja storlek på bilderna när man laddar upp dom på bloggen när man tar från instagrambilderna (blogg.se och instagram är nu på sätt och vis ihopkopplade) för bilderna blir för stora så om man vill ha med hela bilden måste man ladda upp den som miniatyr!

Western Pleasure

Western Pleasure
Hästens gångarter och form I Western Pleasure rider alla deltagare inne på banan samtidigt. Man rider längs fyrkantsspåret i de olika gångarterna. Domaren bedömer hästens form, mjukhet och gångart. C:a 80% av bedömningen ligger på hästen i denna diciplin, resterande på ryttarens sits, hållning och förmåga att kommunicera med sin häst. 
Hästen skall gå i en form där halsen är nära nog rak och med huvudet framför lodplanet. Går hästen med öronen under manken i fler än fem steg i följd skall ekipaget diskvaliceras.
Hästens huvud skall hållas still och med endast lätt eller ingen kontakt med hästens mun. Det är vanligt i Pleasure att ryttaren rider med löst hängande tyglar. Man skall få intrycket att hästen är ett nöje (a pleasure) att rida.

Bedömning
I Western Pleasure klasser med upp till trettiotalet ryttare är det naturligtvis oerhört svårt för domaren att rangordna ekipagen, framförallt de i mellanskiktet. Domaren har ofta bestämt vinnaren på ett tidigt stadium i klassen och ägnar resterande del av tiden till att separera de övriga.
 
 
Text tagen från http://wras.se
Bild från google

2 oktober 2012

Vart i skolan idag då! Är otroligt trött! Dagen har ändå varit ganska så bra förutom några grejer... Fick reda på idag att vi har arbetsdag imorgon när vi ska samla in pengar till ett barnhem.. Var sjukt förra veckan så jag missade den informationen men ingen har heller sagt något när jag frågat vad jag missat... Vart aningen irriterad på de... 
 
Och sen till matten... Missade ett matteprov förra veckan och skulle göra det idag. Så jag skulle få 10 minuter på mig att läsa igenom boken. När det gåt 10 minuter så får jag inget prov och fortsätter då läsa igenom boken... När halva lektionen har gått så kommer läraren och säger:
 
 
"Du hinner inte göra provet idag" 
Jag: "Men vad ska jag göra då?"
Hon: "Du får börja på det nya kapitlet så du inte hamnar efter där!"
Jag: "Men jag har ingen aning om vad vi ska göra eller hur ajg ska göra"
Hon: "Dom andra fattar inte riktigt heller"
 
Då vart jag arg! Riktigt arg! Hon lämar mig där och går iväg och har muntligt prov med några under resten av lektionen.. Alla andra hade precis fått en genomgång på 30 minuter och jag vet inte ens vad kapitlet handlar om och jag ska kunna sätta mig och bara göra! Men jag satte mig och lyckades läsa mig till vad det handlade om i boken. Och i slutet av lektionen så går hon runt och frågar alla hur det har gått. ALLA utom mig... ÅHHH ÄR SÅ ARG! Saknar min gamla matte lärare och mentor som jag hade i 7an och 8an!
 
Men resten av dagen flöt på riktigt bra och ritade en sak på bilden som min lärare sa att jag förmodligen skulle på B på! *stolt*
 
Nu sitter jag hos Jonas som sitter och spelar medans jag sitter och stickar!
 

Western ridning

Western Riding
Western Riding är en gren där kvaliteten på hästens gångarter, galoppombyten, lydnad, uppförande och temperament bedöms. Hästens skall ridas i normalt tempo, vara känslig, lydig och ha lätta och fria rörelser. Premieras skall med betoning läggas på mjukhet, taktmässighet ( genomföra mönstret med bibehållen takt ) och hästens förmåga att byta galopp, exakt och lätt, med rena byten ( med bak- och framben samtidigt ), mitt emellan två markeringar.
 
 
Text tagen från http://wras.se
BIld tagen från google

1 oktober 2012

Äntligen hemkommen från skolan! Usch även om dagen var kort så är jag helt slut! 
 
Tog ut hästarna imorse innan jag gick till bussen och vart lite sen så shettisarna fick vi slänga ut eftersom att dom var sist ut. Och självklart när klockan är 9 över (bussen går 10 över) Så ska jag släppa Trissan och då rymmer hon! Fick panik för att jag trodde jag skulle missa bussen men som tur kom pappa då och tog över och jag o Jonas fick springa till bussen som vi precis hann till! 
 
Hoppar över ridningen idag för Tura har gått 6 dagar på raken + att det regnar. Skönt att kunna välja bort ridningen med gott samvete för en gångs skull! Och jag har världens snällaste mamma som har mockat hela stallet! Så behöver inte gå ner till stallet mer än när jag och Jonas ska ta in hästarna ikväll! 
 
 
Mamma hjälpte mig föresten med att byta ut all gammal halmpellets i boxen och fyllde på med nytt! Ser dock ut at vara jätte lite på bilden men de är de inte!
 
Nu ska jag sätta mig och läsa denna bok! Fick hela trilogin av hungergames i en bok av Jacob och Wilma i födeledagspresent!
 
Den är lite tjock! Hehe, men de är bra då har jag något att läsa ett tag!

RSS 2.0